Hotelier Frank Rastelli blaast leven in herberg aan bosrand Kempense Heuvelrug

Wie een frisse pint of hete kop koffie kan gebruiken voor of na een uitstap in de bossen tussen Herentals en Lichtaart kan vanaf dinsdag 19 november terecht in het totaal vernieuwde café De Kluis aan de Lichtaartseweg 169 in Herentals.

Drie jaar nadat hij de leegstaande kroeg kocht, herstelde hotelier Frank Rastelli De Kluis in zijn waardigheid.

Een déjà vu zal u bij het betreden van De Kluis niet krijgen. Frank Rastelli liet van de oude Kluis alleen de buitenmuren staan. Achteraan bouwde hij een ruime feestzaal, die nog verder moet afgewerkt worden, en de vernieuwde binnenkant van de staminee past een tooghanger vanaf het eerste moment als een ouwe jas.

Een café dat de gezelligheid van een stamkroeg combineert met de degelijkheid van een brasserie.

De Kluis is een van de oudste cafés van Herentals. “In de achterbouw vonden we een smeedijzeren opschrift met de tekst ‘De Kluis, 1878’, zegt Frank Rastelli, uitbater van De Zalm op de Grote Markt en drijvende kracht achter Hotel Karmel.

Het lot van de herberg leek bezegeld na jaren van leegstand. Tot 1945 was De Kluis het laatste huis van Herentals richting Lichtaart op de Schoutenhoeve en de Snepkenshoeve na. De kroeg takelde na af.

Tot er achtereenvolgens een pizzahut, Turks restaurant, gelegenheidspodium voor Bobby Prins, cannabisplantage en een kebabrestaurant werd uitgebaat. Daarna was het een krot. Tot Frank Rastelli zijn portemonnee opentrok.

Mountainbike

De heropening is goed nieuws voor wandelaars, fietsers en mountainbikers want die hebben er, naast het wat verderop gelegen Ter Heide, opeens een uitvalsbasis bij tijdens hun tochten over de Kempense Heuvelrug en verkenningen van de Netevallei.

“We liggen hier pal naast het mountainbikeparcours richting Kasterlee”, steekt Rastelli van wal, terwijl de laatste hand wordt gelegd aan de inrichting. Over dat laatste is nagedacht. Aan de muren hangt fraai behangpapier uit de jaren zestig.

Er ligt een tegelvloer uit de oude tijd en een toog waarvan het marmeren blad dezelfde kleur heeft als die van de befaamde ronde comptoir van De Zalm. “De banken in het café komen uit Het Gildenhuis”, somt Frank verder op. “En de tafels zijn de authentieke tafels van het kamertje achter de toog van De Zalm. Met hun schuine tafelpoten dateren ze van ver voor de Tweede Wereldoorlog.”

Aan de voorgevel schittert het kunstzinnige uithangbord van glazenier Stijn Avonds. Een houtstoof in een marmeren schouw maakt de zaak binnenin af.

“De antieke schouw komt uit een appartement in Parijs”, aldus ­Rastelli, die de exploitatie van de zaak overlaat aan zijn personeel. “Horecapersoneel is moeilijk te vinden, ik moest bijna de opening uitstellen”, zegt de patron zuchtend. “Afgelopen zaterdag was er al een feestje in het café”, vertelt Frank.

“Een jongedame was zo gecharmeerd door de zaak dat ze onmiddellijk in dienst wilde komen.” Zo geschiedde. Sanne Goossens is een rasechte Olense, met enige ervaring in de horeca. “Mijn pa was de eigenaar van het restaurant Fanfare van Honger en Dorst in Geel”, zegt Goossens.

Feestzaal

“Straks wil ik een brasserie­keuken aanbieden met pannenkoeken, croque monsieurs, spaghetti en soep, maar ook gerechten als stoemp met een worst”, zegt Frank Rastelli. “Onze keuken moet nog worden afgewerkt. Er komt ook nog een fietsenstalling en binnenkort zullen mountainbikers hier hun besmeurde strijdrossen kunnen afspuiten.”

Achteraan het pand is er nog een feestzaal voor 150 man. “Fuiven, optredens en ook een koffietafel na een uitvaart kunnen hier”, zegt Frank, duidend op de nabijheid van het Herentalse kerkhof.

De deuren openen vanaf 10u. De sluitingsdag is maandag. Honden zijn toegelaten. 

Foto's : er zijn nog even wat werken aan de gang/ Mark Jaspers.

Bron GVA - 16/11/19 - Marc Helsen - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.  Foto : Frank Rastelli (midden) / archief Nnieuws.